Välkommen till Martha Sandwall-Bergströmsällskapet!

Martha Sandwall-Bergström (1913-2000) är en av Smålands stora berättare och en viktig förnyare av svensk barn- och ungdomslitteratur. Hon är författare till den numera klassiska flickboks­sviten om Kulla-Gulla (1945-1951) som har funnit nya läsare i generation efter generation. 2015 var det 70 år sedan den första boken om Kulla-Gulla gavs ut, vilket sällskapet uppmärksammade på olika sätt. (Se under fliken "Aktiviteter".)Men Martha Sandwall-Bergström har skrivit även andra böcker för både barn, ungdomar och vuxna. Sällskapet vill stimulera intresset för och förståelsen av hela hennes författarskap och vidga och fördjupa kunskapen om hennes texter. Dessutom samlar vi in läsupplevelser kopplade till Sandwall-Bergströms böcker. Läs mer under flikarna ovan!

Martha Sandwall-Bergström föddes den 5 juni 1913. Svenska barnboksinstitutet  uppmärksammade jubileumsåret 2013 med en nyutgåva av den första Kulla-Gullaboken från 1945. Läs mer här! De har även haft en helkväll om Martha Sandwall-Bergströms författarskap. Lyssna på alla föreläsningar här! (Klicka på ordet "här" och därefter på MSB:s namn under rubriken "webbfilmer" i det vänstra fältet på sidan.)

Vill du veta mer om genomförda aktiviteter kan du läsa under fliken "Aktiviteter".

Det skrevs även en del i pressen under jubileumsåret 2013. Läs till exempel essän "Kulla-Gulla - en klassiker som lever än" - med Tharos Grönings nyskapande fotoillustration.
Kulla-Gulla, författarens mest kända litterära gestalt, har blivit inte bara en flickboksikon utan också en generationsbeteckning och symbol för en personlighetstyp. I ett personlighetstest på Nationalencyklopedins (NE:s) hemsida där likhet med fiktiva gestalter mäts, kan man visa sig vara just en ”Kulla-Gulla”; klicka här för att se testet (öppnas i nytt fönster). Den illustration som används av NE är från den omredigerade utgåvan av sviten och den är, liksom den första, gjord av Elisabeth Christoffersson (Kugelberg).


Läs mer om de olika versionerna av Kulla-Gullasviten och om författarens övriga produktion under fliken "Författarskapet".